Audicions del Romanticisme:

1. EL PIANO ROMÀNTIC: Estudi op12 nº12 de Frèderic Chopin "Revolucionari"

Els instruments solístics van tenir una gran importància durant el Romanticisme. Com si fos una peix que es mossega la cua els compositors escribien millors peces, els intérprets milloraven la seva habilitat per tocar-les i els constructors perfeccionaven els instruments.

Els més importants: el piano i el violí que varen donar lloc al VIRTUOSISME instrumental.

Els compositors més importants CHOPIN, LISZT pel que fa al piano i PAGANINI pel que fa al violí. 2. MÚSICA ORQUESTRAL: LA SIMFONIA Simfonia nº 7 de Beethoven. 2n Moviment

Les simfonies de Beethoven van marcar un abans i un després en el món del simfonisme. Més extenses que les de Haydn i Mozart i gradualment menys nombroses, les simfonies de Beethoven es van desenvolupar en dues direccions.

Unes, de marcat caràcter clàssic amb una finalitat especulativa musical: 1a, 2a, 4a, 7a i 8a.

Altres amb missatges que anaven més enllà del fet musical: 3a Eroica, 5a El Destí, 6a Pastoral i 9a Coral.

A partir de Beethoven els compositors no s'atrevien a compondre Simfonies en vistes de la perfecció de les del geni de Bonn. Va iniciar el simfonisme romàntic Schubert i posteriorment Schumann, Brahms i Mendelssohn.


 3. MÚSICA ORQUESTRAL: EL POEMA SIMFÒNIC Simfonia Fantàstica. Un ball. Hèctor Berlioz

Altres compositors, atrets per les simfonies 3a, 5a, 6a i 9a de Beethoven, amb un marcat missatge més enllà del musical van començar a conrear el POEMA SIMFÒNIC. Normalment el poema Simfònic explicava una història, era com una novel.la musicada. Els compositors més importants BERLIOZ i LISZT.

 


 4. CONCERT ROMÀNTIC: EMPERADOR Concert nº 5 Emperador. L. van . Beethoven.

Un dels concerts més brillants de la història de la Música és aquest Concert Emperador. Obres com aquesta, les seves cançons i les simfonies van fer de Beethoven el model a seguir pels nous compositors romàntics. És per això que el considerem el pont entre el Classicisme i el Romanticisme.

 


 5. LIED ROMÀNTIC: AN SILVIA An Silvia. Franz Schubert.

Franz Schubert era un gran admirador de Beethoven, a ell es va encomanar quan va compondre la seva 1a Simfonia. També va ser un gran compositor d'obres per a piano. Però sobretot se'l considera el creador i més important compositors de lieder de la història. El lieder, és la cançó alemanya. La interacció entre la veu i el piano van encumbrar Schubert. Un altre dels grans compositors de lieder va ser Hugo Wolf.

 


 6. OPERA FRANCESA: CANÇÓ DE LA NINA Els contes d'Hoffmann. Les oiseaux dans la charmille. Aria de la nina.

El Romanticisme va tenir gran protagonisme en l'òpera francesa. Un gènere que tradicionalment França havia tractat de forma molt seriosa i completa. Offenbach, compositor d'origen alemany d'operes i operetes va compondre el cèlebre Can-can d'Orfeo als Inferns o aquesta deliciosa òpera anomenada Els contes d'Hoffmann.
7. OPERA ITALIANA: VERISME Nessun Dorma. Turandot. Puccini

Itàlia, bressol de l'òpera és el país on més es va desenvolupar i que va donar més gèneres, estils i compositors.

En primer lloc Rossini va ser el continuador de Mozart en l'aspecte operístic. Les seves obres són vives i divertides i musicalment lluents.

Posteriorment va destacar un dels dos gegants de l'òpera del XIX: Verdi. Amb diversitat de periodes, capaç de tocar tots els temes fins arribar als més dramàtics.

A finals del Romanticisme conviuen  el belcanto de Donizetti i Bellini i el verisme de Puccini. Dues opcions bastant llunyanes una de l'altra plenament romàntiques però també ben diferents. Definitivament el país de l'òpera donava òpera per a tots els gustos.

  8. OPERA ALEMANYA La Walkyria.

L'altre gegant de l'òpera del XIX va ser Richard Wagner. Capaç de crear una mitologia alemanya per a un país que encara no existia (recordem que tant Alemanya com Itàlia van néixer com a nacions unificades durant aquest segle).

Les òperes de Wagner van ser tan particulars que fins i tot es va construir un Teatre d'òpera especialment per a les seves obres. Es troba a Bayreuth, Alemanya i encara avui dia es dediquen festivals a les seves òperes cada estiu.

 


Comentaris

Entrades populars